за нас : контакт : содржина : добивање на понуди : хуманитарна цел
22.04.2018
посетител бр.: 575740
 
Почеток
  Миграциони движења  
  Препораки за работа  
  Сезонска работа  
  Населување  
  Молби  
  Студирање  
  Деловна работа  
  Работа дома  
  Мали семејни бизниси  
  Професионални бизниси  
  Природна хербална медицина  
  Management & economy & business & informatica  
  Берза & огласи  
  Мултимедијални комуникации  
  Награди  
  Травел  
  Спонзори  
Турција
 

 http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/ZNAKCE%20%3D%3D%20ZVEZDA.gifСЕЗОНСКА  РАБОТА ВО СВЕТОТhttp://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/ZNAKCE%20%3D%3D%20ZVEZDA.gif

ТУРЦИЈА       

SEASON JOB  IN THE WORLD

             WELCOME TO TURKEY               

 

 http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/ZNAMINJA%20VO%20RED%3D33.gif

 

HOU TO FIND A JOB AND LIVE

 

 

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/ZNAME%20--turkeyCb.gif http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/TURCIJA%20-%20ZNAME%20-%2011.png

 

 http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/turchia_en.gif

 

ТУРЦИЈА НИЗ ВРЕМЕТО НА  НАЈГОЛЕМИТЕ ЕВРОПСКИ ЦИВИЛИЗАЦИИ АНТИЧКАТА, РИМСКАТА, ВИЗАНТИСКАТА И ОСМАНЛИСКАТА ИМПЕРИЈА

Турција е мост помеѓу Европа и Ориентот на прагот на Европа и во срцето на Азија. Земја со милениумска традиција, култура и богата историја од пред 8.000 години. Нуди прекрасни плажи, природна убавина, медитеранска клима, раскош и добронамерни луѓе. Покриени базени, султанови сараи, зачини, турско кафе и чај, баклави, татлии и локум. Покрај плажите, сино и чисто море, луксузни хотели и излез на 4 мориња. Можност за посета на бројни културни центри, атрактивни археолошки локалитети (Троја, Ефес, Милет, Анадолија, Анталија, Пергам, Дидим), природни раритети (Памуккале, Плавата Лагуна во Фетис островот на Клеопатра). Најубавите хотели се во туристичките места Кушадаси, Мармарис, Бодрум, Вулканска Кападокија. Посетеност: Околу 30.000.000 туристи од цел свет ја посетуваат Турција. Опкружена со 80.000км песочни плажи, пристапни цени + гостопримлив народ, можност за посета на остатоците од најголемите европски цивилизации –античката, римската, византиската и османлиската. 3.000 години поминати низ историјата може да се види на едно место. Цела Турција е заштитена од Унеско. Непроценливо богато богатство низ целата територија. Сведок од историјата на минатото, војните, освојувачите, покорените, монументните изградби, споменици на великаните, античките театри на отворено,  како заеднички именител на минатото за поколенијата пред нас.  

АНКАРА, ИСТАНБУЛ, ЕФЕС, ТРОЈА, АНТАЛИЈА, АНАДОЛИЈА, КАПАДОКИЈА ...

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/TURCIJA-SLOKA-223344.jpg

Анкара: Главен град на Турција е втор по големина град по Инстанбул. Модерен град во кој се наоѓаат сите државни институции, Пред 50 години броел 300.000 жители. Истанбул: Се нуди крстосување по Босфорскиот теснец, ориентални танци и песни во ноќниот клуб Orient House и Керван Сарај, султанската палата Долма Баче Сарај, Аксарај, Таксим, Аја Софија џамија, Топ Капи, Сината Џамија.  

Истанбул е Исток & Запад, Исток & Ориентот. Истанбул, Цариград, Константинополис некогашна претстолнина на Византиското царство и Отоманската Имеприја. Во денешно време градот е најголем економски, трговски и културен центар. Градот има 8.000.000 жители, а во летниот период во времето на туристичката сезона тој број е 12.000.000.

Градот има 58 царски палати останати од минатото и времето на Отоманската Империја. Најпозната е Топкапи со царски раскошни соби, салони и хареми. Сега е музеј. Тука се наоѓа и саркофагот на Александар Македонски. Потоа доаѓа Аја Софија изградена во 1935 година сега музеј. Била изградена во 336 година како црква. 200 години подоцна црквата изгорела поради бунтот против царот Јустинијан. Но тој повторно ја изградил како доказ за неговата неуништливост. Во 1435 година е преправена во џамија. Трета по знаменитост е подземната палата и Сината џамија изградена од Султан Ахмет која може да собере 30.000 верници.

Познати трговски квартови се Бејазит, Капали Чаршија, Бегоглу, Османбеј, Акасарај. Босфорот географски ги дели Европа и Азија, а двата моста ги спојуваат двата континенти.

Ефес: Антички град каде во близина на градот се наоѓа куќата на Света Богородица во која таа ги минала последните денови од својот живот.

Троја: Познато е поради својата богата античка историја каде овде се направени големи пресврти во војната историја. Останати се многу зданија кои сведочат за минатото на Турција во античко време па се до денес. Најпосетено место од туристите кога се работи за археолошките ископини.

Анталија: Град кој датира од пред 50.000 години, а регионот е населен пред 1.200 години п.н.е. Има импозантни 320км ривиера со поволна географска положба, топла клима, море, водопади и туристички населби. Меѓу нив е Кемер и најпозната археолошка локација Мира. Тука се наоѓа и црквата на светецот  Св. Никола со неговиот гроб кој е заштитник на малите деца и морнарите. Над ривиерата се протега горостасот планината Олимпос со височина од 3.200м. Летување во најлуксузниот хотел “Хотел Ресорт бич“ одалечен 12км од центарот изнесува 125€, а во хотелот Sun Gate Part Royal deluxe resort 160€ дневно.

Мармарис: Мало рибарско место во минатото кое прераснало во најатрактивен туристички центар. Сместен е во заливот помеѓу Егејското и Средоземното Море.

Анадолија: Полна со бујна вегетација и карсни карпести предели до планински висоравнини со зимзелени борови насади. Во зимата е посетена поради високата снежна покривка во која уживаат скијачите и планинарите. Во планинскиот венец Торес се наоѓа најголемиот град на Анадолија Коња. Тој е главен град на турските Селџуци уште од 10 век кој има бурна историја од културен развој и војни дејствија. Тука се наоѓа Мевлани манастирот кој сега е претворен во музеј и е сведок од минатото за сегашноста.

Памуккале: Се смета за природен споменик кој настанал со таложење на калциум од термалните води кои формирале каскади од мали базени. Се верува дека тука се одмарал и ги лечел раните од многубројните војни кралот на Итака Одисеј.

Бодрум: Поранешен Халикарнас изобилува со оригинални тесни и мали улици направени од клесан камен во далечното минато, многубројни заливи каде морето влегло длабоко во копното, гробницата на владетелот Мавзол подигнат во 350 година п.н.е. позната како едно од седумте светски чуда на античкиот свет.

Кападокија: Кападокија се наоѓа во централна Анадолија. Клесани, вајани од дождот и ветерот направени се пејсажи од планините Хасандаг и Аргелес во облик на самовилски цилиндрични облаци, кули, зидини и врвови во жолто светло и темна златна и кафена боја се издигаат високо кон небото. Водата со текот на времето длабоко навлегла во внатрешноста на земјата ги извајала подземните градови кои со помош на вредните раце на човекот направиле живеалишта на длабочина од 140м со 8 до 10 катови длабоко во утробата на земјата. Има многу пештери, ходници, улички, соби и магацини издлабени во земјата од човечка рака и приспособени за престој. Тука поминувале и престојувале народи и древни племиња од Асирци, Персијци, Ерменци, Хетити до Фригијци. Можат да се сретнат 160 православни објекти и цркви изградени во 5 век. Порано тука живееле ранохристијански калуѓери кои барале засолниште за време на Римската и Византиската Империја и арапските напади, прогонувања и инвазии. Сега тука никој не живее.

Како настанала Кападокија прогласена за светско чудо. Од паднатиот пепел и лава кои се таложел на земјата во текот на 10.000 години, при разни тектонски поместувања и вулкански ерупции од околните базалтни карпи и планини, на површината на земјата се создале овие вулкански врвови во облик на цилиндер и печурки. Жешкото сонце, дождовите и ветерот биле мајстори при вајање на денешните природни скулптури кои се распослани на 100км2. По површината течат многу мали рекички кои населението ги користи за наводнување на лозовите и земјоделски насади, овошните дрвја бадеми, кајсии, сливи и круши. Плодовите ги сушат и ги продаваат на зелените пазари во градот.

На еруптивна вулканска маса кои пред 4.500.000 години го создале овој град. Соленото езеро Ѓолу Туз долго 80 и широко 49км сместено на 1.000 метри надморска висина е најсолено езеро во светот. Езерото е богато со минерали, а назастапена е солта. Главно занимање на локалното население кое живее во неговата близина е производство на квалитетна  и богата со многу јодни соединенија – готварската сол. 

Турција има 12% вработено население. Тие се распоредени во неколку сектори. 43% работат во услужни дејности, 45% во земјоделството, 18% во индустријата и 4,7% во градежништвото

ТУРИСТИЧКИ БИРОА               

 Низ цела Турција во поголемите градови има туристички центри и информативни канцеларии каде во секое време може да се добие било каква информација потребна на секој турист или странец. Попознати се:  

Gengtur Yerebatan Caddesi 15/3 344 10 Sultanahmet Istanbul tel. (1)526-54-09

7 Tur Tourism Ltd., Travel Shop Inonu/Caddesi 37/2 Gumossoyu, Taksim Istanbul, tel.(1) 152-921

Овде можат да се купат и картичките на ISIC или FIYTO.  

ОПШТИ ИНФОРМАЦИИ

 Сезонска работа во пристаништата низ цела Турција

 Правила за влез: Дозвола за вработување е потребна за сите видови на работа. Работната дозвола од работодавачот треба да е заверена од МВР на Турција односно подрачната единица на општината од каде се бара работната согласност. За работа на беби ситерки потребно е само барање и согласност од семсјтвото каде ќе биде ангажирано лицето.

Разни попусти: Млади луѓе и студенти кои имаат  ISIC или FIYTO картички имаат попусти и погодности при купување на билети, услуги и сл.:

10% на билети за железница на внатрешни и надворешни линии,

10% на билети за превоз со брод,

60% на авио билети за сите линии за млади до 28 години,

10 – 20% на градски и меѓуградски автобуски превоз.

Сместување: Цените во Анкара се поскапи во однос на Истанбул. Двокреветна соба чини од 20 – 30US$ + појадок. Хотели во Истанбул: Geri Konak, Opera. Хотели во Анкара: Bulvar, Grand Houtel Balin. Низ цела Турција има многу мотели и пансиони каде може да се сместување од 5 – 10US$, а младинските хотели од 2 – 3US$.

Исхрана: Турската кујна е една од најпознатите во светот по својата разнообразност и многуте видови закуски, ордевери и мезиња. Цени: Ручек 5.000 лири. Во самопослуга 2.000 – 3.000 лири 

Шопинг: Во стоковните куќи Taksim и Bejagly може да се купи се што му е потребно на едно семејство. Цените можат да се спуштат од 20 – 30% со пазарење. Нема ништо фиксно. Се се пазари со надавање и спуштање. На крај задоволни се и тие што купуваат и тие што продаваат. Работно време на продавниците: Од 9 – 18 часот во работните денови, а во сабота претпладне. Капали Чаршија од 8 – 19 часот освен недела. Поштите работат од 8 – 24 часот, а во недела од 9 – 19 часот.  

                          СЕЗОНСКА РАБОТА ЗА РАЗНОПРОФИЛНИ КАДРИ СО РАЗНО ОБРАЗОВАНИЕ

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/SUVLAKI%20U%20TURCIJA.jpghttp://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/FURNA.jpg

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/Turcija%3Dhrana%3Dhh.jpghttp://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/SARMI%3D%3DTURCIJA.jpg

 

Во Турција може да се најде работа преку цела година. Развиени се традиционалните турски еснафи кои иако времето ги гази сеуште опстојуваат и работат. Тука доаѓаат да пазарат луѓе од село и оние што се занимаваат со земјоделство и сточарство. Во градовите има работа во семејствата за беби ситерки, продавници и бутици. Потребно е познавање на турскиот или англискиот јазик. Се нуди сезонска работа во работни кампови, еколошки и археолошки проекти во текот од април до почетокот на октомври. Работа во хотелиерството и угостителството во шпицот на туристичката сезона.

 Работа за Au Pair –беби ситерки во семејства:

Anglo Pair Agency, 40 Wavertree Road, Streatham Hill, London SW2 3SP, tel. (081)674-3605. Работа за девојки од 18 – 32 години во млади турски семејства. Работат 5 – 6 часови дневно, 1 слободен ден. Договори најмалку на 3 месеци, а највеќе до 1 година. Плата до 90US$ + сместување и исхрана.

TURKEY                                            

Republic of Turkey

National name: Türkiye Cumhuriyeti

Prime Minister: Recep Tayyip Erdogan (2003)

Current government officials

Land area: 297,591 sq mi (770,761 sq km); total area: 301,382 sq mi (780,580 sq km)

Population (2007 est.): 71,158,647 (growth rate: 1.0%); birth rate: 16.4/1000; infant mortality rate: 38.3/1000; life expectancy: 72.9; density per sq mi: 239

Capital (2003 est.): Ankara, 3,582,000 (metro. area), 3,456,100 (city proper)

Largest cities: Istanbul, 9,760,000 (metro. area), 8,831,805 (city proper); Izmir, 2,398,200; Bursa, 1,288,900; Adana, 1,219,900; Gaziantep, 979,500

Monetary unit: Turkish lira (YTL)

Languages: Turkish (official), Kurdish, Dimli, Azeri, Kabardian

Ethnicity/race: Turkish 80%, Kurdish 20% (estimated)

Religions: Islam (mostly Sunni) 99.8%, other 0.2% (mostly Christians and Jews)

Literacy rate: 87% (2003 est.)

Economic summary: GDP/PPP (2005 est.): $552.7 billion; per capita $7,900. Real growth rate: 5.1%. Inflation: 7.7%. Unemployment: 10% (plus underemployment of 4.0%). Arable land: 30%. Agriculture: tobacco, cotton, grain, olives, sugar beets, pulse, citrus; livestock. Labor force: 24.7 million; note: about 1.2 million Turks work abroad; agriculture 35.9%, industry 22.8%, services 41.2% (3rd quarter, 2004). Industries: textiles, food processing, autos, electronics, mining (coal, chromite, copper, boron), steel, petroleum, construction, lumber, paper. Natural resources: antimony, coal, chromium, mercury, copper, borate, sulfur, iron ore, arable land, hydropower. Exports: $72.49 billion f.o.b. (2005 est.): apparel, foodstuffs, textiles, metal manufactures, transport equipment. Imports: $101.2 billion f.o.b. (2005 est.): machinery, chemicals, semifinished goods, fuels, transport equipment. Major trading partners: Germany, UK, U.S., Italy, France, Spain, Russia, China (2004).

Communications: Telephones: main lines in use: 19.5 million (1999); mobile cellular: 17.1 million (2001). Radio broadcast stations: AM 16, FM 107, shortwave 6 (2001). Radios: 11.3 million (1997). Television broadcast stations: 635 (plus 2,934 repeaters) (1995). Televisions: 20.9 million (1997). Internet Service Providers (ISPs): 50 (2001). Internet users: 2.5 million (2002).

Transportation: Railways: total: 8,607 km (2002). Highways: total: 385,960 km; paved: 131,226 km (including 1,749 km of expressways); unpaved: 254,734 km (1999). Waterways: about 1,200 km. Ports and harbors: Gemlik, Hopa, Iskenderun, Istanbul, Izmir, Kocaeli (Izmit), Icel (Mersin), Samsun, Trabzon. Airports: 120 (2002).

International disputes: complex maritime, air, and territorial disputes with Greece in the Aegean Sea; Cyprus question remains with Greece; Syria and Iraq protest Turkish hydrological projects to control upper Euphrates waters; Turkey is quick to rebuff any perceived Syrian claim to Hatay province; border with Armenia remains closed over Nagorno-Karabakh.

Turkey (Turkish: Türkiye), officially the Republic of Turkey (Türkiye CumhuriyetiM), is a Eurasian country that stretches across the Anatolian peninsula in southwestern Asia and the Balkan region of southeastern Europe. Turkey borders eight countries: Bulgaria to the northwest, Greece to the west, Georgia to the northeast, Armenia, Iran and the Nakhichevan exclave of Azerbaijan to the east, and Iraq and Syria to the southeast. In addition, it borders the Black Sea to the north, the Aegean Sea to the west, and the Mediterranean Sea to the south. Turkey also contains the Sea of Marmara that is used by geographers to mark the border between Europe and Asia, thus making the country transcontinental.

Capital Ankara. Largest city Istanbul. Official languages Turkish,  Government Parliamentary republic. Declaration of Republic October 29 1923Area Total 783.562km². Population 72.600.000. Currency New Turkish Lira (TRY).

The region comprising modern Turkey has overseen the birth of major civilizations such as the Byzantine and Ottoman Empires. Because of its strategic location, where two continents meet, Turkey's culture has a unique blend of Eastern and Western tradition, often described as a bridge between the two civilizations. A powerful regional presence from the Adriatic Sea to China in the Eurasian landmass between Russia and India, Turkey has come to acquire increasing strategic significance.

Turkey is a democratic, secular, unitary, constitutional republic whose political system was established in 1923 under the leadership of Mustafa Kemal Atatürk, following the fall of the Ottoman Empire in the aftermath of World War I. Since then, Turkey has become increasingly integrated with the West while continuing to foster relations with the Eastern world. It is a founding member of the United Nations, the Organization of the Islamic Conference, the Organisation for Economic Co-operation and Development and the Organization for Security and Co-operation in Europe, a member state of the Council of Europe since 1949, and of NATO since 1952. Since 2005, Turkey has been in accession negotiations with the European Union, having been an associate member since 1963. Turkey is also a member of the G, which brings together the 20 largest economies of the world.

ECONOMY

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/TURCIJA%3DNAKIT.jpg

For most of its republican history, Turkey has adhered to a quasi - statist approach, with strict government controls over private sector participation, foreign trade, and foreign direct investment. However, during the 1980s, Turkey began a series of reforms and designed to shift the economy from a statist, insulated system to a more private-sector, market-based model. The reforms spurred rapid growth, but this growth was punctuated by sharp recessions and financial crises in 1994, 1999 and 2001, resulting in an average of 4% GDP growth per annum between 1981 and 2003. Lack of additional reforms, combined with large and growing public sector deficits and widespread corruption, resulted in high inflation, a weak banking sector and increased macroeconomic volatility.

Since the economic crisis of 2001 and the reforms initiated by the finance minister, inflation has fallen to single-digit numbers, investor confidence and foreign investment have soared, and unemployment has fallen. Turkey has gradually opened up its markets through economic reforms by reducing government controls on foreign trade and investment and the privatisation of publicly-owned industries, and the liberalisation of many sectors to private and foreign participation has continued amid political debate.

The GDP growth rate for 2005 was 7.4%, thus making Turkey one of the fastest growing economies in the world. Turkey's GDP ranks 17th in the world, and Turkey is a member of G20 which brings together the 20 largest economies of the globe. Turkey's economy is no longer dominated by traditional agricultural activities in the rural areas, but more so by a highly dynamic industrial complex in the major cities, mostly concentrated in the western provinces of the country, along with a developed services sector. The agricultural sector accounts for 11.9% of GDP, whereas industrial and service sectors make up 23.7% and 64.5%, respectively. The tourism sector has experienced rapid growth in the last twenty years, and constitutes an important part of the economy. In 2005, there were 24.124.501 visitors to the country, who contributed 18.2 billion USD to Turkey's revenues. Other key sectors of the Turkish economy are construction, automotive industry, electronics and textiles.

VISA FORMALITIES  USA - CITIZENS ONLY

A visa is required for all U.S. citizens entering Turkey. U.S. citizens may obtain their visas upon entry point in Turkey. Application for a business visa must be done ahead of time, before entering Turkey.

The tourist visa is valid for a year starting from the issue date. There are two different visa types. With a single entry visa, you can enter Turkey only once and stay up to three months. Multiple entry visa, on the other hand allows you to enter and exit the country more than once within one year period specified on your passport and you can stay in Turkey for three months each time.
Visas given at entry points are valid only for three months. Therefore, visas must be obtained in advance for visits lasting longer stays and for study, research or employment purposes. The passengers who do not leave the international airports do not need any visas.

                                               ПОНУДИ ЗА СЕЗОНСКА РАБОТА

1.  Контакт адреси  за: - Фарми и селски стопанства, -  Беби ситерки, домашни помошнички и домаќинки, -  Работни кампови, -  Хотели & ресторани, -  Градежништво, -  Археолошки, еколошки  и реставрациони проекти, -  Високостручни кадри од разни области, -  Кадри со техничко образование.  

2.  Пријавување:  - Молба за сезонска работа  (Application for job)

3.  Информации и објасненија: -  Начин на поднесување на молба, -  Брошура: “TURKEY “ на англиски јазик + фотографии, -  Брошура: “LIVING & WORKING IN TURKEY “ на англиски јазик + фотографии 

ПОНУДА

1.  Ексклузивни фотографии: “PHOTO GALLERY OF TURKEY“

2.  Горниот текст е даден во скратена верзијa. Нудиме интегрален текст “ТУРЦИЈА“ + фотографии + контакт адреси за сезонска работа