за нас : контакт : содржина : добивање на понуди : хуманитарна цел
22.04.2018
посетител бр.: 575739
 
Почеток
  Миграциони движења  
  Препораки за работа  
  Сезонска работа  
  Населување  
  Молби  
  Студирање  
  Деловна работа  
  Работа дома  
  Мали семејни бизниси  
  Професионални бизниси  
  Природна хербална медицина  
  Management & economy & business & informatica  
  Берза & огласи  
  Мултимедијални комуникации  
  Награди  
  Травел  
  Спонзори  
Грција
 

 http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/ZNAKCE%20%3D%3D%20ZVEZDA.gifСЕЗОНСКА  РАБОТАВО СВЕТОТhttp://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/ZNAKCE%20%3D%3D%20ZVEZDA.gif

ГРЦИЈА 

SEASON  JOB

           WELCOME TO GREECE                

  

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/ZNAMINJA%20VO%20RED%3D33.gif

 

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/GRCKA%3D%3DNASLOV.jpg

 

Small animated Greek flag clip art for a white background  http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/GRCIJA-ZNAME-11.png 

 

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/GRCIJA%3DKARTA%3D%3D11.gif

 

ПРИРОДНО-ГЕОГРАФСКА ПОЛОЖБА И КАРАКТЕРИСТИКИ

 

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/MASLINKA%3DDRVO.jpg http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/OLIVA%3D%3DOL.gif http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/OIL%20DRVO%3D%3DOILP.jpg

 

Грција се наоѓа во Јужна Европа помеѓу 20 и 280 г.ш. Источно од Гринич и 41,5 и 28,5 г.д. Се граничи со Јонското и Средоземното Море со Егејското и Критското Море во нејзиниот дел. Со земјите кои ја опкружуваат на исток со Турција, на север со Македонија и Албанија и јужно со Африка преку Средоземното Море.Грција има површина од 131.944 км2 и 11.000.000 жители.

 Грција е членка на ЕУ. Влезна виза за Грција изнесува 35 

 

 http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/AKROPOL%3DNN.jpg

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/GRCKA%3D11.jpg

 

Грција (Ελλάδα) го зафаќа најјужниот дел на Балканскиот Полуостров. Таа е полуостровска и островска земја со многу заливи – Солунски, Коринтски. Има поволна географска положба бидејки од 3 страни е ограничена со море. Се граничи со Јонското, Средоземното, Егејското и Критското Море. Со земјите кои ја опкружуваат на исток е  Турција, на север со Македонија и Албанија и јужно со Африка преку Средоземното Море. Полуострови се Халкидики, Атика и Пелопонез кој со Коринтскиот Канал е претворен во остров. Поголеми острови се Крит, Крф, Тасос, Лезбос, Закинтос. Рељефот е планински со главна планинска верига на Грамос, Пинд, Олимп и Тајсет. Области богати со пасишта се Епир, Солунската и Серската плодна низина. Населена е со Грци 87%, а живеат и Македонци, Турци и Албанци. Грција има површина од 131.944км2 и 11.000.000 жители. Земја со многу мали и поголеми острови распослани низ Егејското Море и полуострови кои ја прават земјата една од најпривлечните туристички земји во Европа.

Привлечна е по својата богата античка историја и раскошно минато од пред 3.500 години. Главна развојна гранка како и на сите земји кои се богати со морско копно е туризмот и поморскиот транспорт. Туризмот е изразен во летниот период кога туристи од цел свет доаѓаат на одмор. Грција станува светска атракција за надворешниот свет која со егзотичните и привлечни плажи и монденски летувалишта е дестинација број 1 во светот. Покрај богатите копнени и морски карактеристики во Грција е развиена рибарската и морепловската трговска индустрија. Потоа доаѓа земјоделството и сточарството, градежништвото, прехранбената индустрија, занаетчиството со своите познати ракотворби.

Грција е претежно земјоделска земја. Се одгледува пченица, јачмен, лимони и портокали, маслинки и раноградинарски култури.

Грција има 9,7% невработени од работно способното население односно 470.888 лица, а вработени 4.400.000 лица.

 

РАБОТНА ДОЗВОЛА

 

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/STATUA%20%3D%3D%20VENERA%3D1.gif

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/STATUA%3D%3DST.jpghttp://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/22.gifhttp://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/ZEVS%3D%3DZZ.jpg

Zeus, Senators & Odyssey

 

 

Издавање на работни дозволи за сезонска работа во Грција се либерализира. Во 2005 во декември месец Парламентот на Грција дозволила издавање на работни дозволи за сезонска работа на територијата на целата земја. Врз основа на добиените работни дозволи се добива и работна виза за влез и работа во земјата. Дозволите се издаваат на 6 и повеќе месеци. Продолжувањето на рокот на работната виза се добива во полициските станици или центри специјализирани за оваа намена. Групна туристичка виза чини 15€.

 

СЕЗОНСКА РАБОТА ВО РАЗНИ ОБЛАСТИ СО РАЗНИ СТРУКИ И ОБРАЗОВАНИЕ

 

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/AA%3D%3DSOBA.jpg

 

Во Грција преку годината работат преку 1.000.000 странски работници. Тие се главно од Балканските земји и Југоисточна Европа. Според последните податоци од Грчките власти годишно во Грција влегуваат 500.000 Бугари, Албанци и Македонци.

 

БЕБИ СИТЕРКИ, НЕГУВАТЕЛКИ НА ДЕЦА, ДОМАЌИНКИ ЗА РАБОТА ВО СЕМЕЈСТВА

 

 http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/DECA%20NA%20PLAZA.jpg

 

Работа за беби ситерки и негувателки за мали деца се бараат преку цела година. Исклучок е во летната сезона кога родителите со своите деца заминуваат семејно на годишен одмор. Ако децата го бараат тоа тогаш целото семејство заедно со беби ситерката заминуваат на годишен одмор. Возраст од 18-30 години, познавање на грчки јазик, договори за работа од 3-12 месеци, платено социјално осигурување, работа 40-50 часа неделно + можност за плаќање на повратен билет.

*       Galentinas European Nannies  & AU Pair Childcare Consultancy, P. Tsaldari 5, 145.61 Kifissia, Athens.

 

СПОРТСКИ ИНСТРУКТОРИ

 

Се бараат инструктори по јахтспорт со искуство. Задолжително познавање на англиски јазик и по можност грчки јазик. Работно време 50 часа неделно, плата 340€ месечно, обезбеден пансион:

*       Greek Islands Sailing Club, 66 High Street, Walton-on-Thames, Surrey KT12 1BU, United Kingdom

 

ГРАДЕЖНИ, РЕСТАВРАЦИОНИ И ЕКОЛОШКИ РАБОТИ

 

 http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/ULICA%3D1.jpg

 

Реставрација на разни објекти во Грција, чистење на плажи, работа во центри за помош на инвалиди. Обезбеден пансион, работно време 40 часа неделно, возраст над 21 година, сместување во кампови:

*       British Trust for Conservation Room IWH, 36 St Mary’s Street, Wallingford, Ozfordshire OX 10 0EU

 

ОПСЛУЖУВАЧКИ ПЕРСОНАЛ

 

 http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/CRKVA%3D34.jpghttp://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/CRKVICE%3D%3DBELP%20CCR.jpghttp://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/CRVA%3D%3DCRVENA.jpghttp://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/CRKVICE%3D%3DCCR.jpg

 

 

Опслужувачки персонал за разни работи во хотели, ресторани, бродови, јахти, туристички области, бродски екипаж, бармени и сл.

*       Intercom Hellas, International Trust Office Meditators 2426 Halkondill Street, 10432 Athens.

Понуда за сезонска работа во приватни објекти - вили во Грција: www.emerald-villas.gr tel: 00306947740773

 

 

О. КРИТ

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/crete-map.gif

 

Малиот остров Крит се наоѓа во Грција во срцето на Средозменото Море Најјужен остров со 250 км должина и повеќе од 300 села. Најразвиен е туризмот. Но во Крит не го кријат сознанието дека островот од секогаш се занимавал со земјоделие, а дури сега во поново време како доходовна

 гранка од нејзиниот стопански развој е туризмот. Покрај земјоделието застапено е градежништвото,

риболовот и занаетчиството со изработка на рачни производи од aнтичка Грција. 

Тоа се сувенири кој се продаваат  во летниот период.

  

ПРИРОДНО-ГЕОГРАФСКА ПОЛОЖБА И КАРАКТЕРИСТИКИ

 

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/VAZNA%3DYT.jpg

 Mалиот остров Крит е најужен остров на Грција во Средоземното Море. Тука живеел легендарниот крал Минос, сликарот Ел Греко. Долго е 250км и широко 60км. Има повеќе од 300 села и 650.000 локални жители, а во туристичката сезона над 3.000.000. Главен и административен град е Ираклиос. Крит располага со топла медитеранска клима преку целата година, а со тоа овозможува да се одгледуваат разни производи на овошје и зеленчук. Температурата преку целата година изнесува помеѓу 15 и 320 C. Основни занимања на сите жители кои живеат и работат на островот Крит се земјоделие, риболов, туризам и градежништво. Крит е на прво место по производство на маслиново масло (рафинирано и нерафинирано). Островот располага со повеќе од 100 хотела. Се зборува на грчки, англиски, италијански, шпански, француски и германски јазик. 

 

СЕЗОНСКА РАБОТА

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/VINO%20CASA%3D5.jpghttp://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/UZO%3DU.jpg

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/RAZNICI%3D%3D22.jpghttp://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/PECENJ%3DGRCIJA.jpg

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/PITA.jpg

 

            Во сезоната може да се најдат сезонски работници од Србија, Бугарија, Полска, Грузија, Молдавија, Украина, Румунија, Албанија, Македонија, Либан, Сирија и од афричките земји.

Сезонска работа се нуди во: земјоделие, риболов, туризам, градежништво, хотели и ресторани  за кој поседуваме контакт адреси со опис на работно место, област или град  каде се работи, плата, прифаќање и престој и време на ангажирање.

 

ПРИФАЌАЊЕ НА СЕЗОНСКИ РАБОТНИЦИ

 

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/GRADCE%3D%3DGG.jpg

 

  Работни дозволи за било каква работа – сезонска или по гоговор, во Грција не се добива по никој основ. Но луѓето кои одат исклучиво за работа како сезонски работници, се снаоѓаат на разни начини. Ќе наброиме неколку можни решенија:

 

Организирано патување со туристичка организација преку која се добива влезна виза за во Грција, а потоа се останува во период колку што важи визата и за тоа време се работи во некој од набројаните градови и региони каде има работа и се прифаќаат сезонските странски работници заради прифаќање на ефтината надница. Потоа во зависност од работната ангажираност, визата за престој се продолжува,

Самостојно одење во Грција со добивање на виза од конзулат или амбасада за летување, а потоа директно упатување кон избраните региони каде се бараат сезонски странски работници.

 

Престојот и сместувањето на секој сезонски работник е на своја сметка. За поголеми групи на работници при работа на плантажи на маслинки, гроздобер или сл., постои можност за организирана исхрана и сместување, но тогаш се одбива од дневницата.

 

ПОЗНАВАЊЕ НА СТРАНСКИ ЈАЗИЦИ

 

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/OSTROVO%3D%3DGR.jpg

 

 На сезонските странски работници им се нуди секаква работа. Најчесто онаа работа која ја одбиле од локалното население. Тоа се потешки физички работи и 70% од работите ги прифаќаат сезонските странски работници. Од нив најзастапени се работници од Полска, Бугарија, Грузија, Молдавија, Албанија, Сирија, Египет, Мароко, Тунис и земјите од бивша Југославија. За работа во туристичките објекти обавезно се бара знаење на грчки, англиски. германски или француски јазик. Подобро поминуваат оние кои познаваат еден или повеќе странски јазици. Други јазици кои се бараат се италијански и холандски. Во земјоделието и риболовот не е обавезно знаење на јазик, додека во градежништвото се бара познавање на грчки или англиски јазик за градежни стручни лица. 

 

ЗАРАБОТУВАЧКА

 

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/AA%3DSTARA.jpghttp://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/AA%3D%3DKULA.jpg

 

Исплатата на сезонските работници е истиот ден или ако има подолга работна ангажираност тоа е неделно. Заработката се движи од 6$ на час до 10€ дневно кога се работи тимски и тоа берење на маслинки, портокали, лимони и сл. Друга заработувачка е да се наплатува по наберена гајба за патлиџани, краставици, праски и сл. Тогаш цената се движи од 1 до 2€ од гајба во зависност дали плодовите се ситни или крупни. Пример за малини, рибизли и сл. Една нормална полна гајба се наплатува по 3€. Во празниците заработувачката двојно се наплатува. Постои можност за колективно сместување и исхрана во поголемите земјоделски центри но и сместување и исхрана во приватен аранжман.

            Холдинг компанијата од Кипар H-H Helen Holdings Ltd., Limasol, CYPRUS. обезбедува престој и работни визи за работа во Грција и Кипар.

 

                                                                  ХАЊА & РЕТИМНО

 

Хања е мал град со пристаниште и многу историски споменици од античкиот период кои се заштитени од државата. Преставува природен резерват од мозаик на убавини, зеленило, природа, монументни изданија и гостољубив народ. The Kalliston е најубавиот хотел во Хање каде директорот Andre Amberis со големо задоволство вработува сезонски стручни работници од областа на хотелиерството во летните месеци кога доаѓаат туристи од цела Европа. Се наоѓа на 4км одалеченост од Стар Град и 5км од меѓународниот аеродром. Стар Град е душата, традицијата, народот и духот на античкото минато. Во градот Rethimno Венецијанците кои управувале со островот изградиле многу вили и палати кои биле наменети за одмор на богатите велепоседници и трговци од Италија.

Во овие два града има многу работа за сезонски работници. Најмногу во кафаните, баровите, дискотеките, продавниците и бутиците. Познат хотел е Krimi во Rethina каде од мај до октомври се примаат многу сезонски работници кои се специјализирани, образовани и врвни за давање на услуги во работата на хотелиерството и угостителството каде се работи од 12 до 16 часови за 10€ или процент од дневната заработка. Во кафаните, таверните и малите ресторани покрај плажите се бараат келнери и послужители за работа од 7 до 8 месеци во туристичката сезона со работно време од 10 претпладне до 2 часот по полноќ. Се работи по 16 часа на ден. Ако се работи во 2 смени во шпицот на сезоната дневно може да се заработи до 160€ + бакшиш.

Се нуди работа на копнени работници за истоварање и товарање на бродчиња, работа на плажа за средување на чадори за сонце, лежалки, одржување на хигиена и сл.   

Хања е престижно монденско летувалиште. Се наоѓа на северозападниот дел на островот. Со туристички визи кои траат 3 месеци може да се работи во угостителските објекти и заработката изнесува 40€.

Покрај горе набројаните работни места се бараат автомеханичари во сервисите каде се издаваат рента кар возила, мотори и велосипеди. Оние кои го познаваат грчкиот јазик може да најдат работе во месарските дуќани и на тезгите на зелените пазари.

Селски земјоделски фарми: За оние кои доаѓаат повеќе пати кај ист газда и работници кои имаат работна дозвола (paramoni) и дозвола за престој (diamoni) имаат големи бенефиции. Тоа е бесплатно сместување, исхрана и раководно место на фармата. Во зависност од работното искуство и занаетите кои ги поседува дневницата изнесува 30€. Се работи по 16 часа на ден.

За “кamaki“ аниматори за анимирање и привлекување на гости и посетители и делење на флаери пред клубовите, рестораните, хотелите и сл. се заработува 50€ дневно за 8 часа работа. Се бара знаење на грчки јазик.

За работа и уредување на паркови, градини и слични општествени работи се заработува дневно 20€.

 

 

http://www.rabota-biznis-profit.com.mk/Vestiimages1/LINKS%3D%3D6677.gif   

Народот на Грција

Острови

Плажи

Вили

Топли летни денови

Традиционална Храна

Традиционални Производи

Мапи

 

GREEK ISLANDS

Aegina
Alonissos
Amorgos
Andros
Astypalea
Chalki
Chios
Corfu
Crete
    Agios Nikolaos - Elounda
    Chania
    Heraklio
    Rethymno
Delos
Folegandros
Hydra
Ikaria
Ios
Ithaca
Kalymnos
Kastellorizo
Karpathos
Kefalonia
Kimolos
Kithira
Kos
Kythnos
Lefkada
Leros
Lesvos
Limnos
Milos
Mykonos
Naxos
Nisyros
Paros
Patmos
Paxi
Poros
Rhodes
Salamina
Samos
Samothraki
Santorini
Serifos
Sifnos
Sikinos
Skiathos
Skopelos
Skyros
Spetses
Symi
Syros
Thassos
Thirasia
Tilos
Tinos
Tzia
Zakynthos

 

 ПОНУДИ ЗА СЕЗОНСКА РАБОТА

1.  Контакт адреси        

-  Беби ситерки AU PAIR 

-  Општествени организации

-  Спортски центри

-  Туристички бироа

-  Фарми 

-  Меѓународни работни и градежни  кампови

-  Угостителство

-  Хотели и ресторани  

-  Бродови и јахти

-  Високостручни кадри од разни области

-  Кадри со техничко образование

2.  Пријавување

- Молба за сезонска работа  (Application for job)

3.  Информации и објасненија

-  Начин на поднесување на молба  

-  Брошура - исповед:  “Работев  5 години на о.Крит како сезонски работник“ наведени се сите градови,  села и време на берба на островот и поединечна заработувачка

-  Брошура: “Емиграција во Грција“ 

-  Брошура: “GREECE“ на англиски јазик + фотографии  

-  Брошура: “LIVING & WORKING IN GREECE“ на англиски јазик + фотографии  

-  Брошура: “IMMIGRATION IN EUROPE“ на англиски јазик

 

ПОСЕБНА ПОНУДА

Ексклузивни фотографии: “PHOTO GALLERY OF GREECE“

Горниот текст е даден во скратена верзијa. Нудиме интегрален текст “ГРЦИЈА“ + фотографии + контакт адреси за сезонска работа